Můžete se spolehnout na pomoc od státu, když přijdete o střechu nad hlavou?

Můžete se spolehnout na pomoc od státu, když přijdete o střechu nad hlavou?


Říká se, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Mnohým neštěstím a přírodním katastrofám nemůžeme zabránit, a tak se ze dne na den můžete i vy ocitnout bez domova a bez prostředků. Na co se v případě neštěstí můžete spolehnout? Je to pojišťovna, stát nebo solidarita spoluobčanů? 


Pojištění vs nepojištěný


V souvislosti s tragickou události způsobenou tornádem a následnou pomocí státu se rozvířila také diskuze, že pojištěný občan je v této situaci státem vlastně penalizován. Nepojištěný získá 2milionovou dotaci a státní bezúročný úvěr až 3 miliony (maximálně do výše skutečné škody, která mu vznikla).


Naproti tomu pojištěnému bude od dotace a úvěru odečtena částka, kterou dostal od pojišťovny. Proto se právem mnozí majitelé nemovitostí ptají: vyplatí se platit pojištění? 


Zprvu si možná řeknete, že nepojištěný je na tom v situaci poškozeného tornádem lépe. Ušetřil za pojistné a ještě dostane podporu a úvěr v plné výši. Když si ale celý problém okolo pojištění - zda platit či neplatit - rozebereme, zjistíme, že to zdaleka není tak černobílé.


Platit nebo neplatit pojištění nemovitosti?


Vláda nemůže a ani nekryje všechny škody na nemovitostech, které majitelům vznikají. V případě tornáda šlo o mimořádnou událost, která zasáhla desítky rodin a napáchala obrovské škody. Proto se vláda, spolu s velkou pomocí široké veřejnosti a sbírek, rozhodla zasažené rodiny podpořit.


Co se ale stane v případě, kdy při silné bouřce spadne na váš dům mohutný strom z vaší zahrady a téměř ho srovná se zemí? Nebo když v domě či bytě vypukne požár a vše lehne popelem? S pomocí státu nepočítejte, ten zasahuje pouze v případě rozsáhlých neštěstí. Bez pořádné mediální kampaně to nebude růžové ani se solidaritou občanů. Pokud nemovitost nemáte pojištěnou, přijdete doslova o všechno. 


Jen 30 % nemovitostí v Česku je pojištěných 


Málokoho by ještě před nedávnem napadlo, že se naší zemí může prohnat ničivé tornádo. Počasí je ale rok od roku nevyzpytatelnější a na živelné katastrofy, které se u nás dříve nevyskytovaly, si budeme muset zvyknout. Dotknout se mohou každého z nás, ať už bydlí v bytovém či rodinném domě. 


Zhruba 70 % našich spoluobčanů, kteří vlastní nemovitost a nesjednali si pojištění, může ze dne na den přijít o domov. A nikdo jim škodu s největší pravděpodobností nezaplatí. Při současných cenách nemovitostí má jen minimum z nás finance na to, aby dům nebo třeba chatu znovu postavili, aniž by se zadlužili do konce života. 


Když pojištění nestačí


Slyšeli o případech, kdy pojišťovna v případě pojistné události vyplatila jen velmi malé náhrady, nebo dokonce pojistné plnění úplně zamítla? Možná jste sami takovou situaci zažili. Kvůli podobným případům někteří pokládají pojištění za zbytečné. Proč ale k situacím, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo rovnou zamítá, vůbec dochází?


Nejčastější příčinou bývá sjednání nízkých pojistných limitů a výluky v pojistných smlouvách. Nevyplacení pojistného plnění může zapříčinit také nedbalost majitele nemovitosti – třeba když ignoruje pravidelné revize komínu a v důsledku toho dům vyhoří. 


Při sjednání pojistné smlouvy si nechte poradit od odborníka, který vám pojistí všechna nejčastější rizika a nastaví správně limity pojistného plnění. Rádi vám zdarma poradíme nebo provedeme audit stávajícího pojištění. 



Kliknutím na tlačítko "Přijmout vše" souhlasíte s ukládáním souborů cookie do vašeho prohlížeče za účelem zlepšení pohybu na webu, analýzy používání webu a pomoci při našich marketingových aktivitách. Pokud chcete povolit pouze vybrané soubory cookie, tuto možnost najdete v "Nastavení".