Pojištění nemovitosti: Co se může stát, když

Nejčastější háčky v pojištění nemovitosti, který vás mohou přijít draho

Ceny nemovitostí za poslední roky výrazně stoupají. Stejně tak si připlatíte desítky procent navíc za stavební materiály a práci řemeslníků. Před dvěma lety jste nový dům postavili za 3,5 milionu, teď byste za tentýž zaplatili klidně o milion víc. Jakou to má ale spojitost s pojištěním? Větší, než si myslíte.

Rizika podhodnocení nemovitosti

Uzavírali jste pojistku na nemovitost před několika lety a od té doby vám ji nikdo nekontroloval? Potom vám reálně hrozí, že už jsou sjednané pojistné limity nedostačující. Pokud jste si nemovitost před lety nechali pojistit na 3,5 milionu, ale znovu byste ji pořídili minimálně o milion dráž, v případě pojistné události narazíte na zásadní problém.

Představte si, že ráno zapnete pračku a odejdete do práce. Na spotřebiči vznikne náhle zkrat a v domě vypukne požár. Než přijedou hasiči, dům je v plamenech a i přes veškerou snahu vyhoří do základů. Bude třeba odklidit trosky a dům znovu postavit a vybavit. A tady je zakopaný pes. Dům za 3,5 milionu znovu nepostavíte. Pojišťovna vám samozřejmě celou škodu nezaplatí a bude argumentovat nízkými sjednanými limity. Kde vezmete zbývající finance na obnovu domu, když při současných cenách musíte zaplatit 4,5 milionů? 

Na domě máte hypotéku, nikde v bance už vám další peníze nepůjčí. Je to jako začarovaný kruh. To přitom není zdaleka vše. Pokud pojišťovna pojme podezření, že jste majetek záměrně podhodnotili, abyste si snížili poplatek za pojistné, může vám krátit plnění. To je další důvod, proč je tak důležité hodnotu majetku pečlivě propočítat.

Nechte si pravidelně revidovat pojistné smlouvy

Kdo si nechává pojistné smlouvy pravidelně revidovat u spolehlivého pojišťovacího poradce nebo společnosti, může být klidný. Jednou za rok, maximálně dva, si nechte zkontrolovat pojistné limity a přepočítat výši pojistky. V úvahu je třeba brát také všechny rekonstrukce a změny, které v souvislosti s nemovitostí proběhly - např. rekonstrukce bytu, přístavba zastřešeného stání pro auta, dostavba kůlny a další. 

Pokryjte všechna rizika připojištěním

Správně nastavená pojistka zohledňuje také všechna další rizika. Máte v blízkosti nemovitosti stromy nebo sloupy, které by svým pádem mohly nemovitost poškodit? V základní variantě pojištění nemusí být pád stromů či sloupů vůbec zohledněný. A co vedlejší stavby - garáž, altán nebo třeba zahradní domek? Máte sjednané připojištění vedlejších staveb? Jak máte řešenou zahradu? Je osázená vzácnými keři či dřevinami? Pak určitě zvažte připojištění zahradní architektury. A v neposlední řadě nezapomeňte na riziko odcizení věcí a vandalismu.

Pro 100% ochranu vašeho domova je důležité nezapomínat také na pojištění domácnosti. Pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti jsou totiž dvě odlišné věci, které laik snadno zamění.

Srovnejte nabídku pojišťoven 

Vaše stávající pojišťovna nemusí být schopná vám komplexní pojištění všech rizik zajistit, anebo bude stát pojistka zbytečně moc. Proto je dobré srovnat nabídku všech pojišťoven a jejich produktů, které aktuálně na trhu nabízejí.

Rádi vám provedeme AUDIT STÁVAJÍCÍHO POJIŠTĚNÍ ZDARMA. Nebo vám pomůžeme vybrat úplně nové pojištění, které vás za každých okolností spolehlivě ochrání.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout vše" souhlasíte s ukládáním souborů cookie do vašeho prohlížeče za účelem zlepšení pohybu na webu, analýzy používání webu a pomoci při našich marketingových aktivitách. Pokud chcete povolit pouze vybrané soubory cookie, tuto možnost najdete v "Nastavení".